Itä-Suomessa, lähellä Venäjän rajaa ja Saimaata sijaitseva Imatra tarjoaa upeita luontokokemuksia. Hiihtämisestä kiinnostuneelle Imatra tarjoaa laajan kaupungin ylläpitämän latuverkoston, joka on jaoteltu eri hiihtotyylien ja vaikeusasteiden mukaan. Osa laduista on myös valaistu, joten myös pimeän tullen voi Imatralla lähteä hiihtämään. Latuja on niin ikään suunnattu retkiluistelua varten ja erikseen löytyy myös jäälatuja sekä kävelyyn tarkoitettuja latuja. Jokaisen hiihtäjän ja kuntoilijan eri tarpeisiin löytyy siis varmasti tarkoitukseen sopiva latu Imatran laajasta latuverkostosta.
Latureiteillä on erikseen kielletty muun muassa moottorikelkoilla ja mönkijöillä ajo, koirien ulkoiluttaminen, ratsastaminen sekä kävely. Tämä takaa sen, että hiihtokokemus Imatran seudulla on varmasti miellyttävä. Hiihtää on mahdollista myös Imatran kauniiseen Lammassaareen sekä sen ympäri. Tämä onkin yksi suosituimmista hiihtoreiteistä Imatralla, eikä vain siksi, että se sattuu sijaitsemaan lähellä turisteja houkuttelevaa Imatran kylpylää. Imatralta löytyy erikseen myös Ukonniemellä sijaitseva ensilumen latu, joka tyypillisesti avataan jo lokakuun lopussa viime talven lunta hyödyntäen.
Hiihtokausi Imatralla
Hiihtokausi avataan Imatralla yleensä lokakuun puolivälin jälkeen tai sen loppupuolella. Hiihtokauden avaus tapahtuu rakentamalla ladut Ukonniemen stadionille hyödyntäen edellistalvena satanutta lunta. Esimerkiksi vuonna 2018 ensilumen ladut avattiin jo 21.10, ja hiihtokausi tulee jatkumaan pitkälle kevääseen. Ensilumen latu sijaitsee Imatran Ukonniemessä Imatra Spa Areena jäähallin ja Aviasport Areenan välittömässä läheisyydessä ja sen ladut jatkuvat Imatran kylpylälle asti. Mistään lyhyestä ladusta ei siis ole kyse, vaan jo heti lokakuussa pääsee kunnolla hiihtämisen makuun.
Ensilumen ladulla on sekä helpompia osuuksia kuntohiihtäjille että vaativimpia ladun pätkiä kilpahiihtäjille. Hiihtäminen ensilumen ladulla ei ole suinkaan maksutonta, sillä sen ylläpitäminen käy kalliiksi ja vaatii jatkuvaa lumitykkien käyttöä. Ladulle on mahdollistaa lunastaa kausikortti käypään 80 euron hintaan ja niitä on kasvavaan tahtiin hankittukin, ja ladun suosio on vuosi vuodelta räjähdysmäisesti noussut. Ensilumen ladun merkitys on suuri Imatran hiihtokauden pituudelle ja sen ansiosta hiihtämään pääsee suurimman osan vuodesta.
Hiihtoreitit Imatralla
Imatra on alueena suuri ja sen pinta-ala on kokonaisuudessaan lähemmäs 200 neliökilometriä, joten myös pidemmän matkan hiihto sen alueella onnistuu enemmän kuin mainiosti. Kaupungin kattava latuverkosto tarjoaa myös erityisesti pitkän matkan hiihtoon suunnattuja latuja. Imatran latuvalikoimaan voi tutustua esimerkiksi Imatran kaupungin karttapalvelussa, josta löytyy erillinen osio latukartoille. Jo aiemmin mainittu Ukonniemen alue Imatralla tarjoaa kansainvälisen tason puitteet niin hiihdon harrastamiseen kuin kilpailuunkin, ja sen kilpaladut on varta vasten suunniteltu vastaamaan FIS:n standardeja.
Ei olekaan yllätys, että vuoden 2016 maastohiihdon SM-kisat järjestettiin juuri Imatran Ukonniemessä ja tullaan taas järjestämään siellä ensi vuonna. Imatralla on hyvin huomioitu myös kuntohiihtäjät ja Ukonniemestä hiihtelee sujuvasti latuja pitkin esimerkiksi melkein Imatrankoskelle saakka. Ukonniemestä lähtevät luonnonlumiset latuverkostot ovat pituudeltaan yhteensä noin 35 kilometriä. Ensilumen ladun pituus on taas viisi kilometriä. Suurin osa 35 kilometrin latuverkostosta on suunnattu helpon perinteisen hiihtoon ja hiihtolenkki onkin mukava tehdä Imatran maastoissa.
Vaativammat hiihtoladut Imatralla
Imatralta löytyy toki myös vaativampia reittejä haasteita kaipaaville hiihtäjille. Sellainen kulkee esimerkiksi Saimaanrannasta Papusenrantaan saakka, ja on pituudeltaan suurin piirtein viisi kilometriä. Keskivaikean tason laturykelmä taas löytyy vähän kauempaa Vuoksenniskan tienoilta, ja se on myös kokonaisuudessaan noin reilut viisi kilometriä. Sinne pääsee hiihtelemään sujuvasti helpon perinteisen latuja pitkin, ja matkaa voi halutessaan jatkaa jopa Imatran rajojen yli naapurikuntaan. Vaikeat ladut lähtevät sujuvasti ensilumen ladun yhteydestä, ja samalla voi vaikkapa käydä kokeilemassa kilpalatuja.
Keskivaikeita latuja löytyy myös Imatran Lammassaaren tienoilta. Siellä kulkee sekä perinteiseen että luisteluun soveltuva latu, joka on pituudeltaan reilut kaksi kilometriä. Saaren ympäri taas kulkee helpompia reittejä. Keskivaikeita latuja löytyy lyhyet pätkät myös ensilumen ladun yhteydestä. Kokeneemmalle ja haasteita kaipaavalle hiihtäjälle Imatra tarjoaa siis varsin paljon valikoimaa aina ensilumen ladun alueen kilpaladuista vaativiin Saimaanrannan reitteihin. Saimaanrannassa sijaitseva vaikea reitti muodostaa kehämäisen reitin, joten se on mukava käydä hiihtämässä ympäri.
Jääluisteluladut Imatralla
Jäällä luistelu on myös tehty mahdolliseksi Saimaan kainalossa sijaitsevalla Imatralla. Ainoat varsinaiset ylläpidetyt jääladut kulkevat jo edellä mainitun Lammassaaren tienoilla. Kevätladuksi nimetty latu kulkee kehämäisesti Lammassaaren ympäri ja on pituudeltaan neljä kilometriä. Kevätlatu tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä pitemmän mutkan ja kiertää Lammassaari pitemmän kaavan kautta tehden esimerkiksi yhteensä noin seitsemän kilometrin mittaisen lenkin. Latukartastot ovat hyvin saatavilla verkossa ja reitin saa kätevästi suunniteltua etukäteen. Jääladut ovat kätevästi yhteydessä Imatran muuhun latuverkostoon.
Yhteenveto
Imatra tarjoaa mainiot puitteet niin hiihdon harrastamiseen kuin kilpahiihtoonkin. Imatrassa hiihtämään pääsee jo lokakuussa, ja hiihtokausi jatkuu pitkälle kevääseen. Keväällä pääsee Imatran jääladuille, jotka kiertävät Imatran kaunista Lammassaarta. Latuverkosto on laaja kaupungissa ja pitkän matkan hiihdosta kiinnostuneelle tulee jopa valinnan vaikeus hiihtoreittiä suunnitellessa. Ei ole mikään ihme, että Imatrassa on järjestetty hiihtokisoja ja tullaan jatkossa järjestämäänkin. Kauniit maisemat yhdistettynä hyvin ylläpidettyyn latuverkostoon ja aikaisin alkavaan kauteen, tekevät Imatrasta yhden parhaista hiihtokohteista Etelä-Suomessa.