Niin kuin monissa joukkueurheilulajeissa, myös hiihdossa urheilijoiden takana on eri seuroja. Seurat tarjoavat jäsenilleen valmennusta sekä talvi- että kesäaikaan, auttavat suunnittelemaan henkilökohtaisia harjoitteluohjelmia ja tarjoavat mahdollisuuksia osallistua erilaisiin tapahtumiin ja kisoihin. Monet seurat järjestävät vuosittain omia hiihtokilpailuja ja osallistuvat myös muiden järjestämiin kansallisiin kisoihin.
Aloittelevat harrastajat saavat seurojen nettisivuilta vinkkejä hiihtoharrastuksessa alkuun pääsemiseen, ja jotkut myös lainaavat monoja, suksia ja sauvoja innokkaille kokeilijoille. Seurat järjestävät usein myös tapahtumia ja myyjäisiä, joiden avulla toimintaa voidaan rahoittaa.
Tässä artikkelissa käsittelemme muutamien hiihtoseurojen historiaa ja niiden toimintaa nykypäivänä. Osa hiihtoseuroista on ollut aktiivisina tekijöinä hiihdon markkinoinnissa muille suomalaisille sekä auttajina muun muassa Hiihtoliiton itsenäistyttämisprosessissa. Jos samasta seurasta on tullut useampia Suomen-, Euroopan- tai maailmanmestareita, on sanomattakin selvää, että jotain siellä tehdään oikein. Tämän artikkelin luettuasi tiedät menestyneimpien hiihtäjien takana olevat seurat, ja voit toivottavasti hyödyntää tietoa tulevaisuudessa. Se voi jopa toimia inspiraationa ja kimmokkeena liittyä uuteen seuraan!
Lahden hiihtoseura ja Kuusamon Erä-Veikot
Lahden hiihtoseura on vuonna 1922 perustettu talviurheiluseura, joka on erityisen tunnettu menestyneistä mäkihyppääjistään. Lahden hiihtoseura perustettiin alun perin järjestämään suuria kilpailuja ja tapahtumia Suomen tasolla, mutta se päätyi myöhemmin myös valmentamaan ja tarjoamaan opetusta innokkaille harrastajille. Menestyneitä Lahden hiihtoseuraan kuuluneita urheilijoita ovat muun muassa olympiavoittajat kilpahiihtäjä Tapio Mäkelä, maastohiihtäjä Siiri Rantanen, mäkihyppääjä Veikko Kankkonen ja mäkihyppääjä Jari Puikkonen. Lahden hiihtoseura on erityisen tunnettu sen vuosittain järjestämistä Salpausselän kisoista.
Kuusamon Erä-Veikot on hieman tuoreempi seura, vaikkakin se on perustettu jo vuonna 1936. Seuraa nimitetään yleisseuraksi hiihtoseuran sijaan, sillä sille kuuluvia lajeja ovat hiihdon lisäksi myös mäkihyppy (yhdistetty), yleisurheilu, suunnistus, uinti, keilailu ja voimannosto. Seuraan kuuluu noin 2 000 jäsentä. Kuusamon Erä-Veikot tunnetaan parhaiten sen vuosittain järjestämästä Ruka Nordicista, joka on pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin avaustapahtuma. Kuusamon Erä-Veikot päivittävät aktiivisesti sosiaalisen median kanaviaan, ja seuraan on helppo liittyä nettisivujen kautta.
Mikkelin Hiihtäjät ry ja IK Falken
Mikkelin hiihtoseura on keskittynyt hieman tarkemmin juuri hiihtäjiin. Seuralle kuuluvia lajeja ovat maasto- ja ampumahiihto. Lajeja pääsee kokeilemaan helposti ilmoittautumalla seuran nettisivujen kautta hiihtokouluun ja liittymällä seuran jäseneksi. Nuorille tarjotaan omia harjoitusaikoja, ja seura järjestää myös aktiivisesti koulujen välisiä kilpailuja. Jos hiihtoharrastus kiinnostaa, mutta omien suksien, sauvojen ja monojen hankkiminen mietityttää, Mikkelin Hiihtäjät ry tarjoaa tähän ratkaisun – voit nimittäin vuokrata seuralta välineet omaan käyttöön, ja tarkastaa sivuilta esimerkiksi latujen senhetkiset sijainnit.
IK Falken on urheiluseura, jonka kotipaikka on Pedersöre, kunta Pohjanmaalla. Seuran lajeja ovat muun muassa yleisurheilu, maastohiihto ja suunnistus. Seura on erityisen tunnettu menestyneistä hiihtäjistään viestihiihdon saralla, sekä kansainvälistä uraa uurtaneista yleisurheilijoista. IK Falken järjestää myös vaellusmaratoneja, joihin saa osallistua vapaasti, kunhan muistaa ilmoittautua nettisivujen kautta. Seura järjestää myös joka vuosi joulumarkkinat, joiden avulla rahoitetaan seuran toimintaa. IK Falken on urheilupiireissä tunnettu ja arvostettu seura, jonka nettisivuilta on helppo seurata sen toimintaa.
Vuokatti Ski Team Kainuu ja Simpeleen Urheilijat
Niin kuin nimestäkin voi jo päätellä, on Vuokatti Ski Team Kainuu omistautunut juuri hiihtäjille. Seura kertoo nettisivuillaan, että heidän tehtävänsä on rakentaa seuran hiihtäjille paras mahdollinen toimintaympäristö ja tukea kaikin tavoin kainuulaista juniorihiihtoa. Vuokatti Ski Team Kainuu järjestää kiinnostuneille harrastajille harjoituksia hiihtokoulun merkeissä, ja halukkaat voivat osallistua myös seuran vuosittaisille hiihtoleireille. Tarjolla on hiihtokoulu sekä lapsille ja nuorille 8:sta ikävuodesta ylöspäin että oma hiihtokoulunsa aikuisille. Seuran avulla pääsee myös osallistumaan erilaisiin kisoihin.
Simpeleen Urheilijat ry ei ole omistautunut hiihtäjille samalla tavalla kuin Vuokatti Ski Team Kainuu, vaan seura on pyrkinyt laajentamaan toimintansa kaikkeen urheiluun. Seuran lajeina ovatkin hiihdon lisäksi myös jalkapallo, jääkiekko, yleisurheilu ja yleisesti harrasteliikunta. Kaikki halukkaat voivat esimerkiksi käyttää seuran omistamaa kirkkovenettä kesäaikaan, tai myydä urheiluvarusteitaan seuran Urheilupörssi-nimisellä kirpputorilla. Käytännössä myyntiä hoitaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Simpeleen Urheilijat ry pyrkii yhdistämään paikallisia ihmisiä toisiinsa urheilun ja erilaisten yhteisötoimien avulla. Seuran toimintaan on helppo osallistua nettisivujen kautta.
Hämeenlinnan Hiihtoseura
Hämeenlinnan Hiihtoseura on yksi Suomen suosituimmista hiihtoseuroista. Seuran tavoitteena on luoda kaiken ikäisille ja tasoisille mahdollisuus kokeilla maastohiihtoa ja harjoittaa sitä omien halujensa mukaan. Halukkaat voivat kokeilla hiihtoa harrastusmielessä, ja aloittaa myöhemmin esimerkiksi kilpailu-uran seuran valmentajien avulla. Hiihtoseuralla on oma edustusjoukkue, johon kuuluvat Laura Mononen, Maija Hakala ja Anni Kainulainen. Hämeenlinnan Hiihtoseura järjestää erilaisia tapahtumia muun muassa kouluille kannustaakseen nuoria liikkumaan enemmän ulkona. Seuran nettisivuilta löytyvät myös käytännölliset linkit Hämeenlinnan alueen latukameroihin.
Yhteenveto
Suomessa on monia kymmeniä hiihtoseuroja, joista osa on enemmän pinnalla kuin toiset. Hiihtoseurojen tarkoitus on parantaa oman alueen urheilumahdollisuuksia ja tarjota tietoa harrastuksesta sekä lapsille että aikuisille. Hiihtoseuroilta voi yleensä vuokrata välineitä omaan käyttöön, ja niiden sivuilla voi myös ilmoittautua muuhun seuratoimintaan. Jos kiinnostusta löytyy, kaipaavat joulun aikaan monet seurat varmasti apua markkinoiden ja tapahtumien järjestämisessä. Jos omat sukset ovat huoltamatta, paikallinen hiihtoseura osaa varmasti myös ohjata oikeaan paikkaan, tai parhaimmassa tapauksessa jopa huoltaa sukset puolestasi.